Artikeln publicerades 17 oktober 2024
Kortrapport gör forskning om digitala tvillingar mer tillgänglig
Forskningen inom VA-kluster Mälardalen ska nå ut till vardagen på reningsverken. En ny väg är kortrapporter som förklarar forskningsmetoder och resultat. Först ut är en kortrapport som jämför två studier om digitala tvillingar.
Hur bygger man en digital tvilling? Hur överförs data från reningsverket till processmodellen? Vilka system finns och vad skiljer dem åt?
Det är några av frågorna som industridoktoranderna Christoffer Wärff och Hanna Molin har undersökt i sina doktorandprojekt om digitala tvillingar.
I den första kortrapporten från VA-kluster Mälardalen jämförs två olika system för digitala tvillingar på reningsverk som de har utvecklat. Det ena finns på Öresundsverket i Helsingborg, det andra på Henriksdals reningsverk i Stockholm.
Ny satsning för att sprida forskningen
Kortrapporter är en ny satsning från VA-kluster Mälardalen för att sprida forskningsresultat på ett sätt som är anpassat för personer som arbetar på reningsverk.
– Vi vill att forskningen som pågår inom VA-klustret ska spridas till dem som arbetar i VA-organisationerna. Därför har vi påbörjat arbetet med att ta fram kortrapporter som förklarar resultat och metoder på ett sätt som vi hoppas kommer till nytta i det dagliga arbetet, säger Helén Galfi, IVL Svenska Miljöinstitutet, som är koordinator för VA-kluster Mälardalen.
Enkelt upplägg
Kortrapporterna är fyra sidor långa och har ett enkelt upplägg: Vad är undersökt, hur gick arbetet till, vad blev resultatet och hur kan det komma till nytta i branschen?
Dessutom finns länkar till vetenskapliga artiklar och annan merläsning om projekten.
Ladda ner den första kortrapporten:
Automatiserad dataöverföring från reningsverk till digital tvilling Pdf, 876.1 kB, öppnas i nytt fönster.